DIY | Bed van underlayment

Last van jeukende handen, als het om DIY projecten gaat, heb ik eigenlijk altijd wel. Maar toen we door de corona crisis thuis kwamen te zitten werd dit alleen maar erger… Dus ging ik aan de slag om een bed van underlayment te maken.

Luke was toe aan een groot bed en een nieuwe kamer. Toen wij naar onze huidige woning verhuisden was er, op een kleurtje op de muur na, niet veel aan zijn kamer gedaan. Nu ik de tijd had kon ik daar mooi verandering in brengen.

Inspiratie

Natuurlijk had ik op pinterest al heel veel inspiratie opgedaan. Zo zag ik ook prachtige bedden van underlayment voorbij komen. De grove houtstructuur vind ik heel mooi en het zou ook super passen in de jungle kamer die ik voor Luke ging maken! Omdat ik nog nooit met een zaag of boormachine had gewerkt, en het hout relatief goedkoop is, leek mij dit een prima eerste project.

Hoe begin je?

Allereerst ging ik een tekening maken. Hoe wilde ik dat het bed er uit kwam te zien en wat waren de juiste maten? Ga voor jezelf op onderzoek uit wat je belangrijk vind bij een bed. Zo wilde ik een hoger hoofd en voet bord en de zijkant van het bed moest niet hoger dan het matras worden.

Luke kreeg een bed van 200/90 cm. In de bouwmarkt liet ik de planken al op maat zagen 2x 50/200 cm (zijkanten) en 2x 75/95 cm (hoofd en voetbord). Omdat ik wilde dat de zijkanten van het bed naar binnen vielen, zodat ik vanuit het hoofd en voetbord deze vast kon schroeven, moest ik 1,8 mm aan elke kant extra optellen bij de maat van het hoofd en voetbord.

Ik gebruikte een plaat van 1,8 mm, gebruik je een dunnere of dikkere plaat moet je deze aanpassen naar de dikte die je gebruikt!

Om het matras niet zo stak in de ombouw te laten liggen ronde ik dit af van 93,6 naar 95 cm.

Wil je dat het hoofd en voetbord juist naar binnen vallen dan zal je juist de dikte van het plaatmateriaal van het hoofd en voetbord af moeten trekken!

Voor de poot van het bed maakte ik een simpele mal uit een a4 papiertje. Je kan zelf bepalen hier schuin je je poot wil als je de hoogte maar op 25 cm houd.

Aan de slag!

Op een mooie zaterdag middag ging ik aan de slag, ik tekende de poot af op het hout en trok een lijn van de ene naar de andere poot.

Omdat de plank al op maat is gezaagd bij de bouwmarkt moeten alleen de poten nog uitgezaagd worden. In het ontwerp heb ik gekozen voor een haakse hoek. Dit kan je met een decopeerdzaag uiteraard niet in 1 x uitzagen omdat je geen haakse hoek kan zagen. Eerst zaagde ik dus een half cirkel voor de hoeken langs, helaas heb ik hier geen foto van genomen maar op de tekening hieronder kan je hopelijk zien wat ik bedoel.

Omdat je niet direct een haakse hoek kan zagen zaag je eerst met een halve cirkel voorbij de hoek. Later kan je dan heel gemakkelijk de hoek uitzagen.

Toen het eerste deel er uit gezaagd was heb ik de hoeken haakt gezaagd. Bovenste stappen heb ik herhaald voor bij het hoofd en voetbord. Hier wilde ik ook graag ronde hoeken dus pakte ik, heel simpel, een ronde schaal en tekende zo de hoeken af

Als je het bed uitgezaagd hebt moet het flink geschuurd worden om deze goed splintervrij te maken. Je kan er ook voor kiezen om het bed nu in een blanke lak te zetten voor extra bescherming.

Hoe zet je het bed in elkaar?

Om een lattenbodem in het bed te kunnen leggen bevestigde ik eerst een lange plank aan de zijkanten van het bed. Let hierbij op dat je geen te lange schroeven gebruikt! Dit is makkelijk te checken door het materiaal waar de schroef door moet op elkaar te leggen en je schroef er naast te houden. Is je schroef te lang? Kies dan voor een kortere schroef.

Omdat ik het bed iets breder heb gemaakt moest ik ook een bredere lat gebruiken omdat anders de lattenbodem er niet op kon steunen. Ik gebruikte, aan elke kant, een laten van 195 cm lang en 4 cm breed. De rolbodem kocht ik bij Leenbakker.

Je kan de lat zo hoog en laag als je zelf wil bevestigen. Dit ligt er aan hoe hoog je wil dat het matras boven de zijkant van het bed uitkomt.

Tip! Boor eerste alle gaten voor, dit voorkomt dat het hout gaat splijten.

Nadat ik het materiaal naar boven had gebracht ging ik het bed in elkaar zetten. Ik zette de zijkant rechtop, met behulp van Rick, en het voeteneind er tegenaan. Toen schroefde ik ze aan elkaar. Zo ook de rest. Voor extra stevigheid bevestigde ik aan de binnenkant hoekstukken. Deze zijn te koop in elke bouwmarkt.

Bed van underlayment
Je ziet hier aan het hoofdbord ook een lat, dit was natuurlijk helemaal niet nodig en deze kan je dus gewoon weglaten!

Hoe easy was dat!? Oke, of dit bed het jaren volhoud kan ik natuurlijk niet garanderen  Maar het maken er van was voor een beginner prima te doen!

Bed van underlayment. Voor de aankleding gebruikte ik items uit de webshop, van action en ikea.

Ga jij nou ook aan de slag met de tips uit deze blog, of heb je nog vragen? Laat hieronder dan een reactie achter, vindt ik leuk!

Liefs, Willemien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Join Waitlist Je ontvangt een mailtje wanneer dit product weer op voorraad is!

No fields found, please go to settings & save/reset fields

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.