Waarschijnlijk heb je ze al wel eens voorbij zien komen, de verschoonmand. Maar is zo’n mandje nou echt handig? En waar moet je op letten als je een verschoningsmandje aan wil schaffen? Ik zet een aantal veel gestelde vragen voor je op een rij.

Bijna in elke kinderkamer is voorzien van een exemplaar, de verschoonmand. Tegenwoordig verkrijgbaar in vele soorten, maten en materialen. Maar zijn ze alleen leuk voor het oog of zijn ze ook nog echt handig? Dat verschilt enorm!

Is zo’n mand wel groot genoeg?

De Stylynn verschoonmanden hebben een lengte van 72 cm en zijn 45 cm breed, net zo groot als een gemiddeld aankleedkussen dus. Door de opstaande rand van de mand ligt je kindje extra veilig! Op een gegeven moment, als je kindje groter word, ligt hij/zij niet helemaal gestrekt meer maar met de beentjes de lucht in. Ook hierin verschilt een aankleedkussen niet met een verschoonmand. Doordat de verschoonmand geen schuine randen heeft, zoals een aankleedkussen, heeft je kindje aan de zijkant juist meer ruimte.

En hoe zit het met de hygiëne?

Deze verschoonmand wordt geleverd inclusief een bijpassend matrasje, deze kan je voorzien van een onderlegger en een leuke hoes. Ter vergelijking: de hoes van een aankleedkussen kan je vervangen en het aankleedkussen zelf kan je afnemen met een doek, ook de hoes van de verschoonmand kan je wassen. De verschoonmand zelf is gemaakt van zee/olifantengras en kan je prima afnemen met warm water en een doek of schoonspuiten in bijv de douchecabine.

Ligt het wel fijn, zo’n verschoonmand?

Elk mandje is voorzien van een 3 cm dik matrasje, dus ja! Let er wel op dat er veel andere verschoonmandjes aangeboden worden zonder matrasje maar met een inlegger. Dit is vaak niet dikker dan een dikke katoenen doek en het lijkt mij niet dat dat fijn ligt! Check dus altijd goed of je mandje inclusief matrasje geleverd word en hoe dik deze dan is.

Tjonge, best prijzig zeg..

Ja, dat klopt! In verhouding met een aankleedkussen is een verschoonmand vrij duur. Onderling zit ook nog weer best veel verschil in. De basic verschoonmand is goedkoper dan de echte authentieke manden. Deze worden allemaal met de hand gevlochten door de Ghanese vrouwen die hier meerdere dagen aan werken. Door direct bij de bevolking te kopen ontvangen de vrouwen een eerlijke prijs voor hun product, met de aankoop van deze verschoonmanden steun je dus fair trade handel!

Een verschoonmand kan je prima voor meerdere kindjes gebruiken, terwijl een aankleedkussen vaak als snel kapot gaat bij de randen.

Inmiddels zijn er ook grotere winkelketens die verschoonmandjes goedkoop aanbieden. Bedenk dan wel dat deze mandjes vaak een stuk kleiner zijn en niet voorzien van matrasje. De kosten die er dan bij komen om een passend matrasje te laten maken maken het mandje toch weer duur.

Kortom, aanrader of niet?

Zeker! Het is een investering maar echt het geld waard. Ze staan ontzettend leuk en zijn fijn in het gebruik, handig om op bed te zetten tijdens de kraamweek of beneden in de box.

Verschoonmand zeegras

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Join Waitlist Je ontvangt een mailtje wanneer dit product weer op voorraad is!
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.